Kanama Nedir: Damar içindeki kanın, damar bütünlüğü bozulduğunda, kanın damarın dışına çıkmasına kanama denir.
Dış Kanama Nedir: Damar içindeki kanın, damar bütünlüğü bozulduğunda, kanın deri dışına çıkmasına dış kanama denir.
İç Kanama Nedir: Damar içindeki kanın, damar bütünlüğü bozulduğunda, iç organlar zarar gördüğünde kanın deri içinde kalmasına iç kanama denir.
Doğal Deliklerden Oluşan Kanama Nedir: Damar içindeki kanın, damar bütünlüğü bozulduğunda, doğal deliklerden ( ağız, burun, kulak, anüs ( popo deliği ) ve üreme organ delikleri ) dışarı çıkmasına doğal deliklerden oluşan kanama denir.
Dış Kanamada Ne Yapılır ? Kanama Nasıl Durdurulur: Güvenlik tedbirleri alınır ve gerekirse 112 ye haber verilir. Hasta yaralının kanayan bölgesinin içinde herhangi yabancı bir cisim yoksa üzerine baskı yapılmasına müsaitse, müdahele edecek kişinin hasta yaralının sıvılarına, kanına çıplak elle temas etmemesi gerekli. Bunun için ellerini temiz eldiven,poşet ya da bir bezle koruduktan sonra, nemli ve temiz bir bezle hemen bası yapılır. Kanama kol ve bacakta ise aynı zamanda kalp seviyesinden yukarı kaldırılır. Baskı yapılan bez kan ile tamamen kirlense bile asla yerinden kaldırılmaz ve ya kontrol amaçlı bile olsa asla hafifçe kaldırılıp bakılmaz ya da konrol edilmez. Çünkü bu hareketler kanayan bölge üzerinde hafifçe bile olsa oluşmuş pıhtıyı yok eder. Kan ile kirlenmiş bezin üzerine yeni temiz bir bezle baskı yapmaya devam edilir. Halen kanama devam ediyorsa üçüncü bir bezi yedi sekiz santim genişliğinde bağlanacak şekilde ayarladıktan sonra kanayan bölge üzerinde duran iki bezi içine alacak şekilde sıkıca bir tur attırılıp daha sonra düğüm yara üzerine gelecek şekilde düğüm atılır. ( bu asla turnike değildir ) Kanama halen devam ediyorsa kanayan bölgeye en yakın atardamar nabız noktasına bası yapılır ve bu şekilde 112 beklenir. Hasta yaralıda üşüme, titreme, beti benzi atma, dudak ve göz etrafında morarma, bulantı, kusma, hızlı hızlı nefes alma, tansiyonun düşmesi, nabzın hızlanması fakat hissedilememesi, bilinç bulanıklığı gibi belirtiler görüldüğünde, bilinci açıksa hemen yere yatırılır ve ayakları yerden otuz santim kadar kaldırılır ve üzeri örtülür. Yani Şok Pozisyonu verilir. Çünkü bu belirtiler şok belirtileridir. Hasta yaralıya asla yiyecek ve içecek verilmez. Çünkü ameliyata alınma ihtimali olabilir. Aç olması gerekir.
İç Kanamada Ne Yapılır ? Kanama Nasıl Durdurulur: Hasta yaralı iç kanama belirtileri gösteriyorsa, karnı dokunulduğu zaman tahta gibi sertse, üşüme, titreme, beti benzi atma, dudak ve göz etrafında morarma, bulantı, kusma, hızlı hızlı nefes alma, tansiyonun düşmesi, nabzın hızlanması fakat hissedilememesi, bilinç bulanıklığı gibi belirtiler gösteriyorsa, ağzından ve burnundan kan da gelebilir. İç kanama şüphesiyle güvenlik tedbirleri alınıp 112′ ye haber verilir. Kanamayı durdurma imkanı yoktur çünkü dıştan birşey gözükmemektedir. Fakat hasta yaralının şoka girip ölme riski vardır. Bu yüzden hemen hasta yaralıya şok pozisyonu verilir. Şoka girmiş Hasta yaralının bilinci açıktır fakat bulanıktır. Hasta yaralı yere yatırılır ve ayakları yerden otuz santim kadar kaldırılır ve üzeri örtülür. Hasta yaralıya asla yiyecek ve içecek verilmez. Çünkü ameliyata alınma ihtimali olabilir. Aç olması gerekir.
İç Kanama Müdalesinde Şok Posizyonu:
Doğal Deliklerden Oluşan Kanama Nasıl Durdurulur
Burun Kanaması Nasıl Durdurulur: Güvenlik tedbirleri alınır ve gerekirse 112′ ye haber verilir. Hasta yaralıya sakin olması gerektiği söylenir. Oturtulur. Müdahele edecek kişi ellerini hasta yaralının sıvılarından korumalıdır. Hasta yaralı öne eğilir asla kafası geriye kaldırılmaz. Burun kanatlarına burun kıkırdağının bittiği noktaya beş on dakika arası bası yapılır ve mümkünse burun üzerine soğuk uygulama yapılır.Asla burun içine bez,pamuk benzeri cisimler sokulmaz tampon yapılmaz. İki üç defa bu tekrar edildikten sonra kanama hala durmuyorsa mutlaka 112′ ye haber verilmeli baskıya devam edilmelidir.
Kulak Kanamasında Ne Yapılmalıdır: Güvenlik tedbirleri alınır ve hemen 112′ ye haber verilir. Bu durum beyin kanaması habercisi olabilir. Hasta yaralıya sakin olması gerektiği söylenir. Oturtulur. Kanayan kulak tarafına başını eğmesi istenir. Kanayan kulağın hemen altına temiz beyaz renk bir bez konur. Asla kulak kapatılmaz tampon yapılmaz. Kulaktan gelen kanın temiz beyaz cisme akması sağlanır. Kan ile birlikte beuin omirilik sıvısı da gelebilir. Gelen 112 ekibine bez verilir. Böylece iyileştirme hızlandırılmış olur.
Doğal Deliklerden Oluşan Kanamalarda : Kanayan bölgeye bez,pamuk benzeri cisimler sokulmaz tampon yapılmaz.Kan akması sağlanır ve 112′ ye haber verilir.
Etiketler: Aşırı kan kaybında ne yapılır, Aşırı kanama nasıl durdurulur
Makale: İzmir İlk Yardım