Baş Geri Çene Yukarı Pozisyonu Solunum Yolunu Hava Yolunu Açmak
Baş Geri Çene Yukarı Pozisyonu: Bilinci tamamen kapalı sırt üstü yatan hasta veya yaralının tüm kasları gevşediği ve kendini saldığı için, dil kökü de gevşer ve kendini salıp soluk yolunu kapatır. İlkyardımcı bu pozisyonu vererek dil kökünün yukarı doğru kalkmasını sağlar ve soluk yolu açılır.
Baş Geri Çene Yukarı Pozisyonu Nasıl Verilir: Güvenlik, kontrol ve olay yerinde hakimiyet sağlanır. Bilinç kontrolü yapıldıktan sonra bilinç yoksa 112 aratılır. Sıkan giysileri varsa açılır, ağzı açılıp bakılır. Görülen birşey varsa cımbız yöntemi ile eller de hastanın sıvılarına karşı korunarak alınır. Görülmüyorsa asla ağız içi kurcalanmaz. Daha sonra bir elin üç parmağı alında diğer elin iki ya da üç parmağı çene kemiğinde yetişkinde doksan derecelik açı, çocukta altmış derecelik açı, bebekte kırkbeş derecelik açı ile baş geri çene yukarı pozisyonu verilir.
Not: Halk arasında bu durum, dilin yutulması, dilin geri yuvarlanması, dil kaçması gibi kelimelerle adlandırılıp. Hasta yaralının ağzına, boğazına veya gırtlağına bir cisim saplama ya da sokma ile açılacağı sanılarak çok yanlış müdaheleler yapılmaktadır. Fakat sadece baş geri çene yukarı pozisyonu yeterlidir.
Etiketler: Baş çene pozisyonu, Solunum yolu açıklığı nasıl sağlanır, Dil yuttuysa ne yapılır, Dil boğaza kaçtıysa ne yapılır
Makale: İzmir İlk Yardım