Bebek Temel Yaşam Desteği Uygulaması ( Suni Solunum, Kalp Masajı ) CPR 

İLKYARDIMCI SERTİFİKANIZ YOKSA KESİNLİKLE UYGULAMAYINIZ!

Güvenlik sağlanır (önce kendi güvenliğim – sonra çevre güvenliği – sonra hasta yaralının güvenliği) güvenliği sağlamadan asla müdahele edilmez.

Doğru ilk yardım yapabilmek için olay yerinde toplanan insanlara hakim olmak gerekli. Kararlı ve kendinden emin yüksek ses tonu ile, kendinizi tanıtın, ilkyardımcı kimlik kartınızı gösterek ilkyardımcı olduğunuzu söyleyin. Kalabalığa ve müdahele etmenize engel olan insanlara görevler vererek onları olay yerinden uzaklaştırın.

Hasta yaralının (h/y) birinci dereceden yakını varsa kanunen ondan izin alınması gerekli, ikna etmeye çalışmalı eğer müdahele etmenize izin verirse müdahele edin aksi taktirde müdahele etmeyin.
Birinci değerlendirme bilinç kontrolü yapın. Bebekte bilinç kontrolü ayak tabanlarına vurularak gerçekleştirilir.
Sesli uyaran yapılmaz.
Bebek eğer hiçbir tepki vermiyorsa, bilinci kapalı demektir. Hemen 112 ambulans ekibi aratılmalı. Etraftan birini göze kestirerek 112’ yi aratmak gerekli Örnek: Siz siyah saçlı gözlüklü hanımefendi lütfen 1-1-2 (112)’ yi arayın, telefonu mesgul etmeyin, bana geri dönün, H/Y’ nın bilinci kayıp ve bebek bilgisini de verdirip, 112 ücretsiz diyerek aranması sağlanmalıdır.

Daha sonra, H/Y’ nın sıkan giysileri, açılır ( sıkan giysileri gevşetilir)

Ağzını açarak ( baş parmak çene kemiğine, alt dudağının aşağı kısmına tam ortaya konularak aşağı indirilir) bir cisim görünüyorsa ( takma diş, sakız v.s. gibi) baş ve işaret parmakları birleştirilerek, parmakların ağız içi sıvılara temas etmemesi için bir bezle cımbız yöntemi ile çıkarılır. Eğer herhangi bir cisim görünmüyorsa asla ağız içi kurcalanılmaz.

Daha sonra baş geri çene yukarı pozisyonu verilir: Yetişkin için 90 derece (Kulak memesi ile çene kemiği yukarıdan bakıldığında aynı hizaya gelecek şekilde), çocuk için 60 derece , bebek için 45 derece açı verilecek şekilde. bu pozisyon verildiğinde, dil kökü yukarı kalkarak tıkadığı soluk yolunun önü açılmış olunur. Hava yolu açıklığı sağlanmış olur.
Bak Dinle Hisset Yöntemi 10 saniye yapılarak nefes aldığından solunumun olduğundan emin olunmalıdır.

HASTA YARALI NEFES ALMIYORSA SOLUNUM YOKSA;
Hasta yaralı bilinci tamamen kapalı soluk alıp vermiyorsa hemen Temel Yaşam Desteğine başlanmalıdır.

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
Bebek temel yaşam desteğine 2 kurtarıcı solukla başlanır. 30 Kalp masajı ile devam edilir. Baş geri çene yukarı pozisyonu 45 derecelik açı korunarak soluk verilirken ağız ve burun aralığı birbirine çok yakın olduğu için, ilkyardımcı aynı anda bebeğin ağız ve burnunu ağzının içine alacak şekilde ağız dolusu kadar hava üfler.

Hemen arkasından

İlkyardımcı soluk verdikten hemen sonra iki meme ucunun bir parmak altına 2 parmağıyla birbirine uzunluk olarak en yakın parmaklar dimdik gelecek şekilde birleştirilerek bası noktasına 30 bası yapar. Boşta kalan eliyle baş geri çene yukarı pozisyonunu korur.

Temel Yaşam Desteğine, hasta yaralıdan canlanma belirtisi gelene kadar, ( elini kolunu oynatabilir, kıpırdayabilir, inleyebilir, öksürebilir, ani kas kasılmaları olabilir v.s.) devam edilir.
Canlanma belirtisi gördüğümüzde temel yaşam desteği hemen bırakılır. Tekrar bak dinle hisset yapılır, solunum geldiyse, İkinci değerlendirmeye başlar. İlkyardımcı,kendi ellerini kan ve sıvı temasına karşı koruyarak (temiz bir eldiven,poşet v.s.) hasta yaralının, sırası ile, baş bölgesinden başlayarak, boyun, gövde, kollar ve bacaklarını tüm vücudunu ellerin ulaştığı yerlere kadar asla kımıldatmadan kırık, kanama, saplı cisim, yaralanma,yanık yönünden kontrol eder. Bir sorun olmadığından emin olduktan sonra,bilinci kapalı ve solunumu olduğu için,Koma Pozisyonu (Yan Yatış) Eğer yara veya saplı cisim varsa o bölge koma pozisyonunda yan yatışta havada kalacak şekilde ayarlanır.
Bebekte koma pozisyonu farklıdır. Yan yatış koma pozisyonu baş boyun gövde ekseni korunarak kucağa alınarak yapılır.

Bebekte koma pozisyonu farklıdır. Yan yatış koma pozisyonu baş boyun gövde ekseni korunarak kucağa alınarak yapılır. Her 3-5 dakikada bir solunum kontrolü yapılarak, 112 ambulans ekibinin olay yerine gelmesi beklenir.

HASTA YARALI NEFES ALIYORSA SOLUNUM VARSA;
Bebeğin bilinci tamamen kapalı soluk alıp veriyor uzun süreli bilinç kaybı yaşıyor komada demektir.Hemen ikinci değerlendirmeye geçilir. Bir sorun olmadığından emin olduktan sonra,bilinci kapalı ve solunumu olduğu için,  Koma Pozisyonu (Yan Yatış) Eğer yara veya saplı cisim varsa o bölge koma pozisyonunda yan yatışta havada kalacak şekilde ayarlanır.

 

Etiketler: Bebek temel yaşam desteği, Bebek cpr, Solunumu durmuş bebeğe ne yapılır?, Kalbi durmuş bebeğe ne yapılır?, Bebeğe hayat öpücüğü nasıl verilir?, Bebeğe koma pozisyonu nasıl verilir?, Bebek nefes almıyorsa ne yapılır?,