ÖNEMLİ UYARI:  Turnike uygulaması bu konuda eğitim almış sağlıkçı ya da sertifikalı ilkyardımcılar tarafından yapılmalıdır. Bunun dışında kalan kişilerin turnike yapması kesinlikle çok tehlikelidir. Hasta yaralıyı sakat bırakabilir ya da öldürebilir.

Turnike Nedir: Turnike boğucu sargı demektir. Atardamar , toplardamar ve kılcal damarın tamamen boğularak dolaşımın o bölgenin altında tamamen durmasını sağlamaktır.

Turnike Ne Zaman Yapılır: Turnike uzuv ( organ ) kopmasında, birden fazla kanaması olan hasta yaralı varsa, ne yapılırsa yapılsın tüm kanama metodlarının uygulanmasında dahi kanama durmuyor ise en son çare olarak ve hasta yaralı eğer taşınmak zorunda ise yapılır.

Turnike Nasıl Yapılır : Güvenlik sağlanır ve 112′ ye haber verilir.Turnike yedi sekiz santim genişliğinde bir bez parçası ile yapılır. Uygulanacağı bölge üst kol ve üst bacak yani tek kemikli bölgelerdir. Turnike uygulanırken bez parçası ile önce bir tur atılarak bölge sıkılır ve daha sonra sıkıca bir düğüm atılır. Düğümün üzerine bir dal parçası ya da kalem konularak ikinci düğüm bu cismin üzerine atılır. Daha sonra saat yönünde çevirilerek iyice kanama duruncaya kadar sıkılır. Kanamanın durduğu görülür görülmez sıkma işlemi durdurulur. Çevrilen cisim de sıkılan bölge gevşemesin diye ayrı bir bez parçası ile tekrar bağlanarak sabitlenmelidir. Hasta yaralının yanağına turnike yapılış saati yazılır bu bilgi onbeş yirmi dakikada bir gevşetmek için çok önemlidir. Alnına da ”T” harfi yazılmalıdır. Bu da hasta yaralıya turnike uygulandığının sembolik ifadesidir. Hasta yaralı turnike yapılan bölge dışarda kalacak şekilde üzeri örtülerek, ayakları yerden otuz santim yükseltilerek yatırılır. Yani şok pozisyonu verilir. Hasta yaralıya asla bişey yedirilmez. Onbeş yirmi dakika geçti ise mutlaka turnike çok kısa bir süre beş-on saniye kadar gevşetilmelidir. Temiz kanın hücrelere gönderilmesi gerekir yoksa dokular zarar görerek ölür. Kirli kanın ise ( o bölgede dolaşım dakikalarca durduğu için toksin oluşmuştur ) dolaşıma dahil edilmemesi gerekir ve gevşetme işleme beş on saniyeyi aşmamalıdır.

Turnike Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir : Kopan parça hiçbir şekilde temizlenmez, suyla ya da başka bir sıvı ile yıkanmaz. Kopan parça mutlaka soğuk bir ortamda muhafaz edilmeli, parçaya sıvı veya buz teması kesinlikle olmamalıdır. Kopan parçanın üzerine mutlaka hasta yaralının adı soyadı ve ne zaman koptuğu bir kağıda yazılarak yapıştırılmalıdır. Kopan parça hasta yaralı ile aynı anda hastaneye götürülüp ilgili kişilere tezlim edilmelidir. Kişinin solunum ve bilinç durumu sürekli kontrol edilmelidir. 112 Ambulans ekibi gelene kadar hasta yaralının başından asla ayrılmamalıdır.

 

turnike-nasıl-yapılır-1.

turnike-nasıl-yapılır-2.

turnike-nasıl-yapılır-3.

turnike-kopan-parça-nasıl-korunur.

Etiketler: Turnike boğucu sargı nerelere yapılır, Turnike nasıl yapılır

 

Makale: İzmir İlk Yardım